På FABA’s medlemsmøde den 25 maj havde vi besøg af Thore Stenfeldt fra Energistyrelsen. Thore har efterfølgende præciseret følgende:
ESPR en rammeforordning, der danner rammen for de specifikke produktreguleringer, og den vil ved ikrafttrædelsen ikke have direkte indflydelse på belysningsområdet. Branchen skal fokusere på revisionsklausulen i den nuværende lovgivning om energimærkning 2019/2015 og miljøvenligt design af lyskilder og eksterne styreordninger 2019/2020. Her fremgår det, at Europa-Kommissionen skal fremlægge en revision af kravene til konsultation senest december 2024 og hvilke områder revisionen skal fokusere på – henholdsvis artikel 8 og 9.
Det forventes, at ESPR træder i kraft i løbet af 2024 og Europa-Kommissionen vil i den forbindelse udarbejde en arbejdsplan for perioden 2024-29 med energirelaterede produkter, herunder lyskilder. Som nævnt på mødet skal branchen forvente nye krav til lyskilder træder i kraft i 2026, om som finder anvendelse i 2028 efter den obligatoriske overgangsperiode.
Omgivende produkter
I henhold til artikel 4, punkt 1 i forordning 2019/2020 skal producenter sikre, at lyskilder og separate styreanordninger i omgivende produkter kan udskiftes ved hjælp af almindeligt værktøj uden permanent beskadigelse af produktet. Såfremt dette ikke er muligt skal den tekniske dokumentation indeholde en forklaring af, hvorfor udskiftning af lyskilder og separate styreanordninger ikke er hensigtsmæssig.
Europa-Kommissionen har yderligere forklaret betydningen af begrebet “hensigtsmæssig” (se deres FAQ om ecodesign), men hensigten med bestemmelsen er at sikre et mere bæredygtigt design af omgivende produkter og udvide deres levetid til fordel for forbrugere og klima. Det er vurderingen, at argumentet om at produktionen bliver mere “besværlig” ikke er fyldestgørende, da begrundelsen ikke er henviser til det “omgivende produkts funktionalitet” (artikel 4, punkt 1).
I forhold til Energistyrelsens vejledning om lyskilder og omgivende produkter skal det understreges, at type 4 omgivende produkter gerne må ødelægges i forbindelse udtagning af lyskilde og styreanordning med henblik på kontroltest.
Type 2 omgivende produkter er produkter, hvor det ikke er muligt at fjerne lyskilde og styreanordning uden permanent beskadigelse. I dette tilfælde er hele det omgivende produkt en lyskilde og skal registreres og testes som sådan.
Reguleringen forbyder således ikke producenter for at bringer spejle med lyskilder på markedet, men kravene til produktet afhænger om at lyskilden kan fjernes fra produktet med henblik på kontrol. Hvis lyskilden kan fjernes, er der tale om et omgivende produkt (type 4) indeholdende en lyskilde, der skal registreres i EPREL. Hvis ikke, skal hele produktet registreres i EPREL som en lyskilde (type 2) og testes som sådan.
I lyset heraf skal den tekniske dokumentation derfor indeholde en vejledning om hvordan lyskilden adskilles med henblik på kontrol:
Den tekniske dokumentation skal også indeholde vejledning om, hvordan lyskilder og separate styreanordninger kan adskilles fra de omgivende produkter uden at blive permanent beskadiget, således at markedstilsynsmyndighederne kan udføre den nødvendige kontrol(artikel 4, punkt 1).